Medycyna Translacyjna

Racjonalne odżywianie - definicja.

Przygotowywanie zdrowego posiłku
(źródło: https://elements.envato.com/)

Racjonalne odżywianie polega na regularnym dostarczaniu odpowiednich do wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej ilości energii oraz poszczególnych składników odżywczych. Brzmi dość skomplikowanie natomiast wcale takie nie jest. Z odpowiednimi narzędziami, zaplanowanie zbilansowanego jadłospisu w ogóle nie jest trudne.

Pamiętaj, że odżywiając się zdrowo,
nadal możesz jeść swoje ulubione produkty!

Różnice w kaloryczności, w zależności od formy przygotowania
(źródło: https://elements.envato.com)

Wszystko zależy od częstotliwości i sposobu przygotowania dań. Frytki przygotowane na różne sposoby mogą mieć 200 albo nawet 600 kcal. Choć może wydawać się trudno czasem wybrać żywność jednocześnie smaczną i zdrową, prawidłowa dieta nie musi składać się tylko z kaszy, owsianki i surowych warzyw. Niestety nie istnieje uniwersalny produkt, ani suplement, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu składników i produktów, zgadnie z zasadami tzw. piramidy zdrowego żywienia, pozwala na odpowiednie zbilansowanie diety.