- MASZ PYTANIA?
- info@medycynatranslacyjna.pl
U podstawy piramidy żywieniowej znajduje się nie konkretna grupa składników, a aktywność fizyczna. Bez względu na to czy chcemy schudnąć, przytyć czy utrzymać masę ciała, ruch jest podstawą prawidłowej przemiany materii i dobrego trawienia. Kolejne piętra piramidy tworzą produkty żywnościowe podzielone na grupy. Produkty na dole powinny być spożywane najczęściej i w największej ilości. Im bliżej wierzchołka, tym rzadziej powinno się po nie sięgać.
Pamiętajmy też jak ważnym aspektem diety jest odpowiedni poziom nawodnienia. Zazwyczaj sami z siebie wypijamy za mało płynów. Jeśli czujemy pragnienie – znaczy, że już jesteśmy odwodnieni. Wskazane dzienne spożycie wody dla dziewcząt w wieku 10-18 lat to 1,9-2,0 litra, a dla chłopców 2,1-2,5 litra. Wyniki badań wskazują, że niektóre napoje miały lepsze właściwości nawadniające niż woda. Dodatkowo pomoże spożywanie posiłków, które zawierają wodę – zupy, koktajle, owoce zawierające dużo wody – arbuz, melon, brzoskwinie. Należy unikać słodkich napojów, ponieważ są źródłem dodatkowych kalorii, barwników i konserwantów. Kawa i herbata nie działają odwadniająco jeśli spożywane, są w rozsądnych ilościach. Woda musi być podstawą, natomiast kubek herbaty dziennie czy szklanka coli 1-2 razy w tygodniu na pewno nikomu nie zaszkodzi. Ile posiłków w ciągu dnia powinno się jeść? Jedzenie w zbyt długich odstępach czasu wpływa niekorzystnie na metabolizm. Dochodzi wtedy do znacznego spadku poziomu glukozy we krwi, co wpływa na zmniejszenie wydolności fizycznej i umysłowej, obniżenie zdolności koncentracji i powoduje rozdrażnienie. Modne diety typu intermittent fasting (post przerywany), nie są polecane dla osób poniżej 18 roku życia.
W przypadku nastolatków najlepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje – około 4-5 razy, z przerwą pomiędzy nimi od 3 do 4 godzin. Warto przemóc się i spróbować zacząć jeść przed szkołą śniadanie. To nie musi być nic dużego ani ciężkiego. Nie musi być też to znienawidzona przez wielu owsianka czy musli. Nie wszyscy dobrze tolerują śniadania bogate w węglowodany, więc jeśli należysz do tych osób wypróbuj omlety, jajecznice, tosty z serem i warzywami. Podstawą zdrowego śniadania jest różnego rodzaju pieczywo, płatki zbożowe, białko zwierzęce w postaci mleka i jego przetworów oraz wędliny, jajka i warzywa. Podobnie jest z drugim śniadaniem. Jeśli nie lubisz kanapek czy jogurtu, możesz wybrać coś zupełnie innego, ważne żeby Ci smakowało. Domowa tortilla z warzywami i pieczonym mięsem, twaróg ze szczypiorkiem i kromka ciemnego chleba z łososiem, tosty, sałatki z kurczakiem czy makaronem. Wybór jest ogromny …