- MASZ PYTANIA?
- info@medycynatranslacyjna.pl
Niektórzy z Was być może zastanawiają się nad przejściem na dietę wegetariańską lub wegańską. Przed podjęciem decyzji, należy wszystko dokładne przemyśleći zaplanować.
Diety eliminujące mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, a szczególnie wegańska, mogą doprowadzić do niedoborów wapnia, żelaza, selenu, cynku, witamin D i B12. Warto pamiętać, że niedobór żelaza powoduje niedokrwistość, przyczynia się do anemii, wpływa na zaburzenia miesiączkowania. Dobrym źródłem tego pierwiastka jest mięso i żółtka jaj, natomiast selenu – mięso i ryby. Oczywiście można uzupełnić wegetariańską/wegańską dietę o zastępcze produkty bogate w żelazo jak suszone morele i śliwki, jagody, natka pietruszki, brokuły, szpinak, zakwas buraczany, należy jednak pamiętać o jego suplementacji. Także witamina D, rozpuszczalna w tłuszczach, znajduje się w dużych ilościach w produktach odzwierzęcych i rybach. Witamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, drożdżach i grzybach. Jest także w niewielkich ilościach syntetyzowana przez bakterie w przewodzie pokarmowym człowieka. W diecie wegańskiej występują również niedobory niektórych aminokwasów (biologiczna wartość białka jest znacznie niższa w produktach roślinnych). Stosowanie restrykcyjnej diety wegańskiej czy nawet wegetariańskiej może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych u dorosłych. U dzieci i młodzieży są one niewskazane. Z diet zaliczanych do grup wegetariańskich dla młodzieży wskazana jest jedynie dieta lakto-owowegetariańska, czyli akceptująca spożycie jajek i nabiału. Taka dieta powinna być stosowana pod nadzorem lekarza, przy odpowiednio zbilansowanych posiłkach, czyli wzbogaconych farmakologicznie witaminami i minerałami (suplementacja). Warto też rozważyć dietę semiwegetariańską – ograniczającą ilość spożywanego mięsa. Ten rodzaj diety, polega na eliminacji „czerwonego mięsa” (wieprzowiny i wołowiny), a dopuszcza mięso „białe” (drób i ryby).
„To co spożywasz ma wpływ na Twój układ nerwowy”.
Prawidłowe żywienie jest konieczne nie tylko żeby zapobiec chorobom, ale także jest warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Racjonalne odżywianie się wzmacnia także Twoją odporność na działanie niekorzystnych czynników środowiskowych, w tym stres związany z nauką.